Főoldal / Betegségek / PMS – Menstruációs zavarok, és rendellenes hüvelyi vérzés

PMS – Menstruációs zavarok, és rendellenes hüvelyi vérzés

Premenstruációs szindróma
Panaszok, tünetek és kórisme

A vérzés erőssége és az egyéb panaszok akár hónapról hónapra változhatnak. A PMS számos különböző testi és lelki tünetekkel jár együtt, melyek megkeseríthetik a napokat. Az első tünetek jelentkezhetnek a menstruációt megelőzően pár órával, de akár 2 héttel korábban is. Jellegzetességük, hogy a vérzés megindulásával megszűnnek. Ám nem így van ez a változókorhoz közeledő nőknél. Ők a vérzés során és azt követően is tapasztalhatják a tüneteket. A PMS-s sokszor fájdalommal járó vérzés (diszmenorrea) kíséri, főként a serdülőkorúaknál.
A PMS ronthatja más betegségek tüneteit is. A görcsöket gyakoribbá teszi, a kötőszöveti betegségeket (pl. reumatoid artritisz, lupusz) felerősíti. A légzőszervi betegségek (allergiák, orrdugulás), szembetegségek (pl. kötőhárgyagyulladás) szintén rosszabbodhatnak.
A PMS során jelentkező kedélyállapot változás olyan súlyos lehet, hogy akár a munkavégzést és a hétköznapi tevékenységeket is ellehetetlenítheti.

A PMS diagnosztizálása a tünetek alapján történik. A betegnek naponta fel kell jegyezni a tüneteket, így könnyebben tud figyelni a testében és a lelkében zajló változásokra, az orvos pedig hamarabb megtalálja a megfelelő kezelési módszert. A diagnózist csak abban az esetben lehet egyértelműen felállítani, ha a tünetek legalább két menstruációs cikluson át jelentkeznek. A szakember meg tudja különböztetni a PMS-t, a PMS disztrófiát és a hangulatzavarokat, pl. a depressziót, hiszen a tünetek gyorsan megszűnnek, amint megindul a menstruáció.

About Bioteka

Ez is érdekelhet

Lendület a szívnek – Q10

A Q-symbio vizsgálat során szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelését koenzim-Q10 terápiával egészítették ki. Náluk a kontroll …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.