Főoldal / Cikkek / Lendület a szívnek – Q10

Lendület a szívnek – Q10

A Q-symbio vizsgálat során szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelését koenzim-Q10 terápiával egészítették ki. Náluk a kontroll csoporthoz képest jelentős mértékben, 40%-kal csökkent a szív- és érrendszeri okból bekövetkező halálozások aránya.

A legfejlettebb országokban megfigyelhető a szívelégtelenség gyakoriságának növekedése. Hazánkban sincs ez másként, ez az egyik vezető halálok. A kutatások nagy iramban folynak, hiszen a szívelégtelenség nagy arányban végződik halállal. A diagnosztizálást követő első évben a betegek mintegy 20%-a meghal, az ötödik évben ez az arány már 50%-os is lehet.

Tünetek csökkenése

A szívelégtelenség az idősebbek 2-3%-ánál fordul elő. Magas halálozási aránnyal jár, tünetei pedig az életminőséget rontják. Sok új gyógyszernél figyeltek meg jó eredményeket, de ezek mellett a kiemelt szerepe van a kiegészítő terápiáknak is. Ezen a téren ígér jelentős hatásokat a koenzim-Q10, mely fokozza a sejtek energiatermelését. A koenzim-Q10 szedésével a tünetek csökkentek, melynek következtében a betegek együttműködőbbé váltak a terápiában, hiszen jobban érezték magukat, nem fulladtak annyira és megnőtt a terhelhetőségük.

A koenzim-Q10 szint csökkenése idős korban

A szívelégtelenség kezelésekor a betegek nagy dózisban, vényre felírt készítmények formájában kaptak koenzim-Q10-et, melynek szintje az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken a szervezetben. Pótlását akkor is meg lehet kezdeni, ha nem mérjük a pontos szintet. Éppen ezért elgondolkodtató, hogy már megelőzési céllal is el lehetne kezdeni az adagolását. Egyes vizsgálatok szerint sportolók számára is igen hasznos a koenzim-Q10 pótlása. A nemzetközi vizsgálatokban Magyarország is részt vett.

About Bioteka

Ez is érdekelhet

A koenzim-Q10 szerepe és pótlása

A koenzim-Q10 molekula (ubiquinon) felfedezése 1957-ben történt. Számos kutatást végeztek, melyek rengeteg pozitív hatását igazolták. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.