Főoldal / Cikkek / A koenzim-Q10 szerepe és pótlása

A koenzim-Q10 szerepe és pótlása

A koenzim-Q10 molekula (ubiquinon) felfedezése 1957-ben történt. Számos kutatást végeztek, melyek rengeteg pozitív hatását igazolták. De pontosan milyen szerepet tölt be a testben és honnan juthatunk hozzá, ha hiány lép fel belőle?

A keringési betegségek megelőzése és az egészséges táplálkozás szorosan összekapcsolódnak. Ma már nem kérdés az sem, hogy az egészség megőrzéséhez a szabadgyökökkel szembeni leghatékonyabb védekezési módot is meg kell találni. A koenzim-Q10 molekula pedig itt jön a képbe.

Ez a molekula fontos szerepet tölt be a sejtek energianyerő anyagcsere folyamatainak redoxirendszereken át haladó útvonalaiban, a szervezet energiaszintjének fenntartásában. Ezenkívül csökkenti az oxidatív stresszt a kémiai molekulák lebomlása során végbemenő oxidációs szám változások katalizálásával. Tehát gátolja a szabadgyökök képződését, azaz antioxidáns hatást fejt ki.

Mit okoz a koenzim Q10 hiánya?

Ha a koenzim-Q10 mennyisége a szervezetben lecsökken, krónikus fáradtság, előrehaladottabb állapotban szív- és érrendszeri rendellenességek jelenkezhetnek. Nagy szerepe van a kardiovaszkuláris betegségek megjelenésében, mivel a generalizált érelmeszesedés – ami keringési betegségek szempontjából az egyik fő rizikótényező – egyik eleme a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

A zsíros anyagok az érfalak belsejében lerakódnak, az így létrejövő plakkok pedig oxidálódnak – ez a lipidperoxidáció -, ez a betegség romlását, szövődmények (agyvérzés, infarktus) kialakulását hozza magával. A koenzim-Q10 antioxidáns hatásával gátolja a lipidperoxidációt, ezzel csökkentve a betegségek esélyét.

A koenzim-Q10 mennyisége a szervezetben az életkor előrahaladásával csökken. A kutatók erre alapozva vélik úgy, hogy ez a molekula a fiatalság egyik fő összetevője, így pótlása idősebb korban kulcsfontosságú lehet. A koenzim-Q10 hatásait neurodegeneratív kórképekben és a vérzsír szintjének csökkentését célzó gyógyszerek, a statinok mellékhatásainak megelőzésében is vizsgálták. A statinok egyes anyagcsereutak gátlásával csökkenti a koenzim-Q10 termelődésének mértékét, valamint a vérzsírszintet. A vérben a koenzim-Q10 az LDL vérzsírhoz kapcsolódva kering. A statinok csökkentik az LDL koncentrációját, viszont ezzel párhuzamosan a koenzim-Q10 szintje is csökken. A koenzim-Q10 hatékony a statinok okozta izomfájdalom ellen. A vizsgálatok szerint ez a hatása jelentősebb, mint a szintén antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező E-vitaminé.

Hogyan pótoljuk a koenzim-Q10-et?

Étrendkiegészítő formájában sokféle készítménnyel pótolható a koenzim-Q10. Ezek a készítmények jól hasznosulnak a szervezetben és nem csökkentik annak saját enzimtermelését. Mivel sok a hamisított termék a piacon, melyek hatástalanok vagy kárt okozhatnak, vásárláskor figyeljünk arra, hogy bevizsgált készítményt válasszunk.

 

About Bioteka

Ez is érdekelhet

Lendület a szívnek – Q10

A Q-symbio vizsgálat során szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelését koenzim-Q10 terápiával egészítették ki. Náluk a kontroll …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.