Főoldal / Cikkek / A bőr és a haj tápláléka

A bőr és a haj tápláléka

A B-KOMPLEX a vízben oldódó vitaminok csoportja. Ezeket a vitaminokat a test nem tudja elraktározni, mivel izzadtsággal és a vizelettel távoznak a szervezetből, ezért minden nap be kell vinni őket a táplálékkal vagy a táplálékkiegészítőkkel. A vitaminoknak nincs energiaértékük, természetes katalizátorai (gyorsítói) számos biokémiai folyamatnak, amelyek szabályozzák az anyagcserét a sejtekben, szövetekben és a szervekben. Lehetővé teszik az energia felszabadítását, ami-erősíti az egyes szervek biológiai szerepét. AB-vitamincsalád minden tagjának egyedi az alakja és a funkciója. A B1-, B2-, B3- vitaminok és a biotin részt vesznek az energiaképzés különböző folyamataiban, a B6- vitamin esszenciális az aminosavak metabolizmusában, a B12- vitamin és a folsav pedig megkönnyítik a sejtek osztódását. Mindegyikük rendelkeznek egyéb funkciókkal is:

  • B1- vitamin – jótékonyan hat az idegek, az agy, az emésztő szervek, a szív és a máj működésére. Nélkülözhetetlen a szénhidrátok emésztésében. A szervek, amelyek a szénhidrátokból nyerik az energiájukat (idegek, agy, vörös vérsejtek), különösen érzékenyek a B1- vitamin hiányára, ami lassú emésztéssel, fáradtsággal, a szívműködés rendellenességeivel jár együtt.
  • B2- vitamin – óvja az emésztőrendszert, a szemet, a bőrt és a nyálkahártyát. Hatásos összetevője kb. 60 féle enzimnek, jelentős szerepet játszik számos anyagcsere folyamatban, különösen a fehérjék és az energiát adó anyagok emésztésében.
  • B6- vitamin – szükséges a nyálkahártyának, az idegeknek és a bőrnek. A fehérjék anyagcseréjében: ki- és átépíti, továbbá felbontja az aminosavakat. Részt vesz a vérképzésben, az idegrendszeri impulzusok továbbítóinak szintézisében és növekedésében, a szervezet minden sejtjének védelmében és reprodukciójában.
  • B12- vitamin – a sejtmag-fehérjének az összetevője. Jelentős szerepe van a vörös vérsejtek, enzimek és nukleinsavak képzésében. Nélkülözhetetlen az idegrendszer növekedésében és működésében.
  • Nikotinamid (B3) – hasznos az emésztőrendszernek és az idegeknek. Központi szerepe van az anyagcserében: a szénhidrátok és zsírsavak szintézisében és lebontásában, a koleszterin szintézisében, energiaképzésben és kedvezően hat a vérkeringésre.
  • Pantotensav (kalcium pantotená – B5) – szükséges a hajnak és a bőrnek. Antistressz vitaminnak is nevezik. Megtalálható minden élő sejtben. Központi szerepe van a szénhidrátok, aminosavak és zsírok anyagcseréjében.
  • Élesztő – mint a B- vitamin természetes forrása. A B- vitamincsaládot tavasz folyamán nagyon hasznos szedni annak érdekében, hogy megfelelően tápláljuk a bőrünket és előkészítsük azt a nyári káros hatásokkal szemben. A B vitamincsalád optimális adagja megtalálható a Dr. Förster készítményben, melynek összetételében minden fontosabb vitamin jelen van: B1-, B2-, B6-, B12-vitamin, nikotinamid (B3), kalcium pantotenát (B5), folsav (B9).

Dr. Slobodan Raljevic

About Bioteka

Ez is érdekelhet

Lendület a szívnek – Q10

A Q-symbio vizsgálat során szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelését koenzim-Q10 terápiával egészítették ki. Náluk a kontroll …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.